Lezing Vermeer in Voorburg op woensdag 8 maart, in Naaldwijk op donderdag 16 maart. U kunt uw keuze hieronder aangeven. Kosten 10 Euro.
Lezing Johannes Vermeer in Voorburg en Naaldwijk
In het Rijksmuseum wordt nu een tentoonstelling over de 17de-eeuwse meester Johannes Vermeer gehouden. Met tenminste 28 schilderijen vanuit de hele wereld belooft dit de grootste Vermeer tentoonstelling ooit te worden. Ook heeft het Mauritshuis tijdelijk werken uitgeleend zoals “Gezicht op Delft ” en “Het meisje met de parel”.
Op woensdag 8 maart om zowel 09:30 als 11:15 vertelt kunsthistoricus Wim Algera over het leven en kunstenaarschap van Vermeer in de Koningkerk in Voorburg. Een week later op donderdag 16 maart in Naaldwijk om 09:00 en 11:00 uur in de Ontmoetingskerk.
Vermeer schilderde tijdloze, ingetogen momenten. Hij blijft raadselachtig vanwege de onnavolgbare wijze waarop hij licht schilderde. Vermeers schilderijen onderscheiden zich bovendien door uitgebalanceerde composities. Het perspectief heeft de schilder nauwkeurig geconstrueerd. Daarvoor heeft hij voor sommige schilderijen een hulpmiddel gebruikt: in het doek werden vanuit één punt met behulp van een spijkertje lijnen getrokken om zo het perspectief (het verdwijnpunt) te construeren.
Zijn artistieke keuzes en beweegredenen voor zijn composities komen tijdens de lezing uitgebreid aan de orde. Zo heeft Johannes Vermeer in enkele werken ook de beeldtaal (iconologie) van Cesare Ripa gebruikt. Deze beeldtaal maakt zijn schilderijen “Allegorie op het geloof “ uit New York begrijpelijk. Ook de weergave van “een schilderij op het schilderij” zoals bij het “Brieflezend meisje” uit Dresden en “de staande Virginaalspeelster” werd door hem toegepast en geeft een extra dimensie aan het doek.
Deze lezing is een goede voorbereiding voor een bezoek aan het Rijksmuseum.
Voor degenen die helaas niet in het bezit zijn van een toegangsbewijs is het een mogelijkheid om kennis te maken met de schoonheid en de diepere lagen in het werk van deze schilder.
Het oeuvre van Vermeer is in vergelijking met dat van zijn tijdgenoten relatief bescheiden, met 37 overgebleven schilderijen waarvan er maar liefst 28 in Amsterdam te zien zullen zijn. De tentoonstelling is te zien t/m 4 juni 2023 in het Rijksmuseum.