KANDINSKY LEZING
5 september 2024ULTREIA!

De wonderlijke wegen naar Santiago de Compostela.

Cursus van Tieleke Huijbers


5 donderdagochtenden van 31 oktober t.m. 28 november 2024
van 10.30 tot plm 12,30 uur

Bijna iedereen heeft op z'n minst weleens gehoord van Santiago de Compostela of kent zelfs iemand die de lange, moeizame, historische pelgrimsweg heeft afgelegd, helemaal  naar het uiterste noordwesten van Spanje om het graf te bezoeken van St. Jacobus, een van de meeste geliefde leerlingen van Jezus.
Het graf werd in de 9de eeuw ontdekt en groeide uit tot een van de 3 grote middeleeuwse  Christelijke bedevaartplaatsen. Met duizenden  liepen ze,  de pelgrims, uit heel Europa.  Ze trotseerden sneeuw, hitte, stormen, zagen beren op de weg, wolven en rovers. En ze vierden feest, hadden plezier en maakten muziek.
Na de middeleeuwen werd het stil op de routes maar vanaf de jaren '1980 werden Santiago en de routes erheen  herontdekt: in  2023 werd er een half miljoen (!) pelgrims geregistreerd bij aankomst in Santiago.
Wat  is er nou zo magisch aan dit alles? Historie, talloze verhalen, de mooiste kunst uit meer dan 10 eeuwen, schitterende natuur?. Of  is er  nog méér?
In 5 lessen gaan we de pelgrims volgen op de 4 grote Franse aanlooproutes en de Spaanse hoofdroute kortweg : "El Camino" genoemd.
31 oktober: De westelijke route:  de meest vlakke,  vanuit Tours aan de Loire, via Bordeaux en Les Landes naar St. Jean-Pied-de-Por aan de voet van de Pyreneeën.
7 november: de rustigste route: vanuit Vezelay in Bourgondië, midden door Frankrijk, via Limoges, door de Dordognestreek  tot St. Jean.
14 november: de mooiste route:  vanuit Le Puy, dwars door het ruige hoogland van Auvergne en langs de mooiste kunststeden, zoals Conques. Ook deze weg komt uit in St. Jean. Van hieruit gaat het de Pyreneeën over naar Roncesvalles in Spanje.
21 november: de zuidelijke route vanuit de Provence, via Toulouse, evenwijdig aan de Pyreneeën. De oversteek gaat via de hoge en gevaarlijke Somportpas, ruim 100 km oostelijk van Roncesvalles.
28 november: de "Camino Frances", vanaf de Pyreneeën naar Santiago. Langs beroemde kathedralen als Pamplona,  Burgos, Leon en talloze kleine bijzondere dorpen.
Locatie: Koningkerk Voorburg. Br. Ingenhoeslaan 4, Voorburg
Prijs: 75 euro voor de gehele cursus
NB het is mogelijk tussentijds in te stromen  of losse lessen te volgen à 17.50 per les
Info en aanmelden ovv persoonsgegevens (naam, (email)adres, tel nr)
Tieleke Huijbers. mjhuijbers@gmail.com    070 3932805  (bij geen gehoor svp uw tel. nr inspreken)